plodem je mírně zakřivený lusk, nejčastěji obsahuje 3-5 semen kulovitého až elipsoidního tvaru a béžové, hnědé nebo černé barvy
sójové boby se nepoužívají samostné, ale upravené fermentačním postupem s přítomnostíé dalších bylin.
má štiplavou chuť a chladnou povahu
Obsahové látky
Fermentovaná semena (Sojae semen praeparatum) obsahují 29-40% bílkovin, 13-24% tuku, 14-25% sacharidů, 3-6% vlákniny a 3-6% minerálních látek. Z vitavinů to jsou B1, B2 a vitamin E, dále biotin, z minerálních látek především draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, hořčík, selen, isoflavon genistein, dále dadzein, aminokyseliny, saponiny aj.
Léčebné účinky
Užívá se při bolestech břicha, otocích, podporuje pocení, odstraňuje závratě, podrážděnost, nespavost, noční pomočování. Doporučená denní dávka je 10-15g suché drogy jako odvar nebo prášek.