květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích po 2-5 na nitkovitých stopkách
plod je červenooranžová bobule 1-2 cm dlouhá, se sladkou, avšak poněkud nepříjemnou chití
semena jsou oranžově žlutá, uložená v lepkavém míšku
zralé plody se trhají v létě a na podzim, nechají se ve stínu, dokud nezvráskovatí, a pak se dosuší na slunci nebo umělým teplem (při sušení se nesmí obracet)
sušenou bylinu tvoří vřetenovité plody 0,5-2 cm dlouhé, světle nebo tmavě červené barvy, s masitou a lepivou duřžinou sladké chuti
Obsahové látky
Plod (Lycii fructus) obsahuje karotenoidy zeaxanthin a fysalien, v semeni steroidy gramisterol a cykloartanol, vitaminy B1, B2 a C.
Kůra kořene (Lycii radicis cortex) sterol ß-sitosterol, kyselinu linolovou a linolenovou, alkaloid kukoamin A.
Léčebné účinky
Plod se užívá při předčasném výronu semene, závratích, bolestech hlavy, rozmazaném nebo slabém vidění, únavě, žízni a na boláky v dolní části těla vzniklé v důsledku prázdnoty ledvin. Droga má rovněž tonifikační účinky.
Kůra kořene (Lycii radicis, cortex) mě použití při zvýšené teplotě provázející tuberkulózu, při kašli, ale také při vykašlávání krve, krvi v moči, diabetu, hypertenzi, vředech a abscesech.
Bylinu najdete ve složení těchto bylinných směsí:
122 - BAI ZI YANG XIN WAN - ÚLITBA MOCNÉMU VLÁDCI
172 - YOU GUI WAN - BLAHODÁRNÁ SÍLA KOŘENU
182 - QI JU DI HUANG WAN - LESK NEFRITOVÉHO ŠPERKU
183 - MING MU DI HUANG WAN - SVĚTLO ZÁŘÍCÍCH LAMPIÓNŮ