Bylina s vytrvalým, mrkvovitým, dužnatým a žlutošedě zbarveným kořenem, který někdy svým tvarem připomíná lidské tělo.
plod je šťavnatá, jasně červená bobule s jedním až třemi semeny, která jsou plochá, tvrdá, světle žlutá s drsným povrchem
odedávna se za nejlepší považuje renshen rostoucí ve vloné přírodě
čím je kořen starší, tímje kvalitnější, výjimečně může mít i několik set let
volně rostoučí je ale již téměř vzácností
kořeny 5-7 letých rostlin se opatrně vykopávají od poslední dekády července do října
po umytí se uvaří 3-7 minut, pak se nechají 10 minut ve studené vodě, usuší, nasíří, porpíchají jehlou a naloží do roztoku cukru, poté se dosuší teplem
sušenou bylinu tvoří podlouhlé, na konci větvené kořeny, vrásčité, žlutě hnědé barvy, na řezu žlutě bílé
má sladkou, mírně hořkou chuť
Obsahové látky
Kořen (Ginseng radix) obsahuje především 2-3% triterpenoidních saponinových glykosidů, označovaných jako ginsenosidy Panaxosidy), dále vitaminy, enzimy, olej, daukosterol a imunostimulující polysacharidy. Minerální složení je charakterizováno značným obsahem draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, železa, síry, ale i množstvím mikroelementů.
Léčebné účinky
Droga se užívá při nervovém vyčerpání a celkové slabosti, zhoršeném trávení, zvracení, průjmu, rekonvalescenci po chirurgickém zákroku, nemoci nebo porodu, mrtvici, diabetu, krátkodobé ztrátě paměti, impotenci, hypertenzi, anémii. Slouží jako tonifikační prostředek a afrodiziakum, reguluje krevní tlak a hladinu glukózy v krvi, podněcuje vylučování tekutin, podporuje imunitu.
Bylinu najdete ve složení těchto bylinných směsí:
053 - WEN JING WAN - PŘEMOŽENÍ SKRYTÉHO CHLADU
151 - SI JUN ZI WAN - PILULKA ČTYŘ UŠLECHTILÝCH
154 - SHENG MAI WAN - TOK HORNÍHO PRAMENE
207 - JING ZHUI TONG WAN - PRUŽNOST STŘEŠNÍHO TRÁMU