Potraviny horké
Horké potraviny - když se setkáme v tradiční čínské medicíně s pojmem horké potraviny, nejedná se o potraviny s vysokou teplotou, nýbrž
potraviny s horkou povahou.
Obecně lze říci, že horké potraviny
zahřívají a posilují jang v těle, proto je vhodné je jíst zejména ve studeném ročním období, kdy je důležité chránit tělo před bioklimatickým chladem. Zde je třeba dát si pozor na to, abychom je nekonzumovali než vyjdeme ven, ale naopak jsou velmi vhodné poté, co jsme venku prochladli, neboť tím můžeme zabránit proniknutí chladu dovnitř organismu.
Avšak pokud je konzumace horkých potravin nadměrná nebo dlouhodobá, dostane se tělo velice rychle do stavu
nadbytku jangu, z čehož plyne nebezpečí "vysychání šťáv" a
nedostatečnosti jinové energie.
K horkým potravinám patří například:
- jelen, beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaných mas
- plísňové sýry
- vysokoprocentní alkohol, yogi čaj (indický čaj z koření), hořké likéry, koňaky, svařené víno, atd.
Zpět na seznam