Potraviny neutrální
Potraviny s
neutrální povahou působí na naše tělo vyrovněně, proto by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Jde především o obiloviny působící harmonizačně na střední ohniště, tj. na slezinu a žaludek, tudíž jsou maximálně vhodné pro děti, které je pak přijmou se samozřejmostí za základ své stravy i v dospělosti. Tím že nenutí tělo do žádných extrémů, můžeme je jíst neomezeně.
Mezi neutrální potraviny patří například:- kuskus, špalda, bulgur, amarant, žito, proso, polenta, kukuřičný klas, rýže
- fazole aduki, čerstvý hrášek, čočka, sójové boby, dýně, mrkev, brambory, kedlubny, zelí, cuřín, ledový salát, červená řepa
- ostružiny, maliny, datle, fíky, švestky
- hovězí, vepřové, husa, krůta, divoký králík, křepelka
- okoun, pstruh, platýs, kapr, losos
- máslo, kravské mléko, kvasnice, miso, vejce, houby shiitake, lesní houby
- čaj bancha, pu-erch, černý čaj, šípkový čaj, lékořicový čaj, šťáva z červených a bílých hroznů
- med, slad, melasa, třtinový cukr
- lískové ořechy, dýňová jádra, mandle, pistácie, sezamová semínka, atd.
Zpět na seznam