Potraviny osvěžující
potraviny s
osvěžující povahou by v našem jídelníčku měly být zastoupeny hlavně v období jara a léta, tedy v teplé části roku. Do jídelníčku je také zařazujeme k vyvážení teplých nebo horkých potravin.
Pomineme-li byioklimatický faktor, jsou vhodné pro osoby s převahou jangové energie a tam, kde je třeba doplnit "šťávy a krev". Naopak u lidí s nerovnováhou vychýlenou směrem k jinu by měla být jejich konzumace omezena.
Mezi osvěžující potraviny patří například:- pšenice, pohanka, ječmen
- hrách, fazole mungo
- výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, sójové výhonky, artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák, lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, černý kořen, celer - hlíza i stonek, cuketa, ředkvičky
- jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň, mandarinka, pomeranč, angrešt, borůvka, bezinky, grapefruit, kdoule, banán, hruška, hroznové víno
- kachna, králík
- tvaroh, sražené mléko, čerstvý sýr, kefír, kyselé mléko, sladká smetana, sójové mléko, tofu
- šampaňské, ibiškový čaj, meduňkový čaj, sekt, bílé víno, pšeničné pivo, staré pivo, zelený čaj, plzeňské pivo, horká voda, jablečná a hrušková šťáva, čaj z pomerančového květu, mátový čaj
- lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků
- průmyslové vyráběný cukr, všechny druhy sirupů
- avokádo, žampiony, kešu ořechy, olivy, švestka umeboši
Zpět na seznam