Potraviny studené
Potraviny
studené povahy je třeba konzumovat s opatrností. I když jejich zařazení je vhldné v teplém období roku, pokud jejich množství přeženeme, působí na naše zahřáté tělo doslova šokem a často vyvolávají průjmy a tzv. letní chřipky. u lidí s přibližně vyváženým jen-jangem velmi často zachlazují slezinu, vyvolávají únavu a poruchy trávení. Jejich použití je v přiměřeném množství vhodné k vyvážení pokrmů s teplou až horkou povahou.
Mezi studené potraviny patří například:- pšeničné klíčky a výhonky
- výhonky fazole mungo, rajče, salátová okurka
- ananas, kiwi, rebarbora, citrón, žlutý meloun, mango, papája, červený meloun
- jogurt
- mořské řasy kombu, nori, wakame, hijiki
- kaviár, krabi, rak, slávka jedlá
- sůl, sójová omáčka (tamari a shoyu)
- minerální voda, studená voda
Zpět na seznam