Hubneme do plavek
Autor: Sekotová Lucie / Téma: Dietetika / Vydáno: 6.5.2021
V minulém článku jsme si popsali, proč člověk nabírá nežádoucí kilogramy. Nyní se podíváme na to, jak je nechat zase odejít. Jelikož je hned několik možných příčin, na základě kterých obezita vznikla, ideální je konzultovat svůj stav s dobrým terapeutem a spolu s ním se vydat na cestu za lehčím tělem. Léčba nadváhy obvykle vedle změny životosprávy zahrnuje i akupunkturu (známe i šikovné body „proti pocitu hladu“ či „stresu“, který mnozí zajídají) a léčbu bylinnými směsmi na míru. My se společně podíváme na obecná doporučení.
Co jíst?
- Základní potraviny (ne polotovary).
- Jednoduché kombinace surovin.
- Omezit sacharidy.
- Zařadit potraviny na odvedení vlhkosti (např. slzovka, potraviny hořké chuti).
- S láskou připravenou stravu :-)
Jak jíst?
- Pravidelně (ideálně 3x denně, aby tělo mělo čas skutečně vytrávit). Přiměřený pocit hladu je přirozený.
- V klidu a v plné pozornosti na konzumovanou stravu.
- Každé sousto dobře rozžvýkat (až na kaši), tak bude pro Slezinu snáze stravitelné.
- Nejíst v emočním rozrušení.
- Nepřejídat se.
- Nedojídat po jiných (po dětech se to tak nabízí, že?).
- Neochutnávat při vaření.
- Nedávat si striktní omezení. Raději jíst vše s mírou, než trpět výčitkami.
- Před, během a těsně po jídle nepít (oslabuje se tím trávicí oheň v Žaludku. Obzvlášť studené nápoje jsou zcela nevhodné. Všimli jste si, že štíhlí Francouzi pijí víno pouze během jídla a po malých doušcích? Víno je ohnivá voda, tedy trávení spíše napomáhá, ale i zde je třeba s mírou.).
Co ideálně zcela vynechat?
- Junkfood (chipsy, hranolky, solené, slazené ořechy, sušenky apod. - výrazně sladké, slané či smažené pochutiny).
- Fastfood (ve smyslu smažených polotovarů, přeslazeného a smaženého, hamburgerů, obložených housek apod. Navíc často zkonzumované „na stojáka“ či ve spěchu).
- Polotovary.
- Smaženou stravu.
- Zahleňující potraviny (mléčné výrobky, smažené, tučné).
- Bílou mouku, cukr.
- Mražené výrobky včetně zmrzliny.
- Studené nápoje, nápoje s ledem.
Co pozvat do svého života?
- Pravidelný pohyb, ideálně svižnou chůzi.
- Cvičení včetně dýchacích.
- Automasáž břicha.
- Kvalitní a přiměřený spánek.
- Čas pro spiritualitu (nejen chlebem živ je člověk), případně zvážit psychoterapii.
- Podporu nejbližších.
- Sebelásku. Ta by měla být na prvním místě. Pokud budeme mít láskyplný vztah k sobě samým, je napůl vyhráno.
A přidáváme pár praktických tipů z jednotlivých druhů potravin:
Zelenina - měla by tvořit významný podíl jídelníčku. Jen pozor na to, že v upraveném stavu je podstatně stravitelnější než syrová. Dobré je též jíst to, co aktuálně dozrává.
- hlávkový salát, rukola, řeřicha, celer, řapíkatý celer, jarní cibulka, chřest, šalotka, kedlubna, klíčky vojtěšky, ředkvičky
- mořské řasy
Obiloviny
- žito, amarant, quinoa, ječmen, kukuřice, rýže basmati, jáhly, pohanka
Luštěniny – všechny jsou vhodné
- zejména fazolky mungo, vařené i s klíčky, adzuki, hyacintové fazole
- tofu, tempeh
Ovoce
- vhodná jsou jablka, švestky, broskve, bobuloviny, pomeranče, hrušky
- méně vhodné je hodně sladké ovoce (fíky, datle, banány)
- tip u citrónů a grapefruitů – jíst s trochou bílé hořké slupky zevnitř, má ochlazující a vysušující účinek na organismus.
Sladidla – s nimi opatrně, ale přírodních trocha neuškodí. Ideálně sladit sladkým ovocem – např. místo cukru nastrouhat do koláče mrkev či kaši dochutit nedoslazovanými povidly apod.
- sušené ovoce (kustovnice, moruše, brusinky, rozinky)
- med, javorový sirup, melasa
Maso přiměřeně
- nejlépe bio drůbež a divoké ryby
- používejte i vnitřnosti a kosti, vhodné jsou masové vývary z kostí, polévky tipu Pho
Oříšky, semínka, tuky v přiměřeném množství
- nejvhodnější jsou lněná semínka, konopná, chia, černý sezam
- je dobré zvýšit příjem Omega 3 – (lněný a konopný olej nebo semínka, chia semínka, konopná semínka, zelené potraviny, zelená listová zelenina)
- GLA - pupalkový olej, brutnákový a olej z černého rybízu
Koření, dochucovadla
- zázvor, římský kmín, hřebíček, máta, fenykl, anýz, kajenský pepř, koriandr, kmín, fenykl, kardamom, zázvor, skořice, kurkuma
- v případě horkosti (člověk je „horkokrevný“, horko hůř snáší, dává přednost chladu) opatrně s horkým kořením, vhodnější je v takovém případě bílý pepř, heřmánek, máta, koriandr, římský kmín, fenykl, kurkuma, šafrán
- hořké byliny – odvádí Vlhkost - lopuchový kořen, pampeliškové listy, heřmánek, ptačinec (odvar i do salátu)
- omezit sůl, fermentované potraviny v podobě misa, sójové omáčky, umeboši a kvašené zeleniny
Nápoje
- zelený čaj, čaj bancha, puerh
- obilná káva
- jerlínový čaj, čaj z praženého ječmene, pražené rýže, slzovky, čaj z fazolí adzuki, čaj z kukuřičných vlasů
A důležitá poznámka na závěr. Nechtějte vše změnit hned. To by vedlo jen k dalšímu stresu a frustraci. Vše má svůj čas. Kila nahoru také nevylétla ze dne na den, ale plíživě se kumulovala gram za gramem. Dopřejte tělu prostor, aby se s nimi mohlo postupně zase rozloučit. Dejte svému tělu důvěru, že to spolu zvládnete. A pokud byste uvítali pomocnou ruku, jsme tu pro Vás. K dispozici máme i 20denní redukční program, který umí organismu efektivně odlehčit a nastartovat dlouhodobé změny v životosprávě. www.tcmclinic.cz
Souvisedjící články
Ohnivé letní energie (4.6.2021)
Bublanina s třešněmi (25.5.2021)
Proč tloustneme? (6.5.2021)
Velikonoční zvyky očima tradiční čínské medicíny (2.4.2021)
Nadpozemské YAO (5.3.2021)